Co jeść na zdrowie

Dieta dla osób, którym nie dopisuje zdrowie, powinna  zawierać takie składniki, aby zrównoważyć konkretne potrzeby organizmu, uzupełnić to, co ta właśnie choroba z niego usunęła albo zużyła.

Dlatego inna dieta potrzebna jest przy grypie, inna przy chorobie nowotworowej, a jeszcze inna przy cukrzycy. Dziś zajmijmy się optymalną dietą przy najpospolitszych i najczęstszych dolegliwościach, czyli przy gorączce, katarze, przeziębieniu, grypie.


Pierwsza linia obrony

Najpierw, gdy w organizmie toczy walkę nasz układ immunologiczny z bakteriami czy wirusami, może pojawić się zły nastrój. Ale po dwóch, trzech dniach wszystko stanie się jasne. Albo powracamy do zdrowia, albo…Pojawia się dalsze pogorszenie samopoczucia, kichanie, drapanie w gardle, podwyższona temperatura – tak objawia się zapalenie górnych dróg oddechowych powszechnie zwane przeziębieniem.

Zanim sięgniemy po leki farmakologiczne, spróbujmy sami zorganizować pierwszą linię obrony. Tak więc pomyślmy, czym moglibyśmy wspomóc siły obrońców organizmu przed chorobą, czyli o tym, o czym na co dzień zapominamy. Chodzi o jedzenie. Trzeba wprowadzić do jadłospisu takie odżywianie, które jest niezbędne, aby oprzeć się przeziębieniu i, jeśli już nas dopadło, wyjść z niego raz na zawsze.


Na gorączkę

Podwyższona temperatura ciała jest reakcją obronną organizmu na chorobę, zakażenie bakteriami, wirusami, a nawet grzybami. Może również tak zareagować na czynniki chemiczne, fizyczne czy alergeny. Gorączka bardzo osłabia organizm i przyspiesza pracę serca. Ponadto, bardzo przyspiesza przemianę materii. Podniesienie temperatury ciała o 1°C może zwiększyć ją nawet o 13 proc., a jednocześnie powoduje utratę apetytu. Nasz organizm w takiej sytuacji czerpie potrzebną mu energię z zapasów tłuszczu, własnych białek, czyli z mięśni. Właśnie dlatego, także po wyzdrowieniu, chory czuje się słabo i nie ma na nic siły.

Przede wszystkim zaopatrujemy się w dużą ilość płynów potrzebnych do wypłukania toksycznych substancji z organizmu, tak szybko i skutecznie jak to możliwe. Idealne płyny to woda i świeże soki owocowe, ale tylko te przygotowane w domu. Należy unikać napojów moczopędnych, takich jak kawa i herbata, nie wspominając o napojach alkoholowych, które powodują wypłukiwanie z organizmu witaminy C i dodatkowo obciążają wątrobę, która ma przecież przede wszystkim pracować nad detoksykacją organizmu podczas choroby.
Należy unikać także mleka i innych produktów mlecznych. Co najmniej jedno badanie naukowe wykazało, że pewien związek w mleku powoduje uwalnianie histaminy, substancji, która przyczynia się do zaostrzenia kataru i przekrwienia śluzówki nosa, co może pogorszyć stan zatok, nosa i gardła.
Jeśli chory nie czuje głodu, nie należy zmuszać go do jedzenia, musi tylko dużo pić. Jedzenie powinno być lekkie i łatwo przyswajalne. Tak więc najlepiej spiszą się tutaj zupy warzywne, buliony, sałatki i gotowane ryby lub kurczaki.
Zupa jest bogata w witaminy, minerały, zawiera błonnik i stanowi idealne danie dla osób nie tylko chorych, ale i dla wszystkich. Wartość odżywczą zupy można zwiększyć poprzez połączenie różnych środków spożywczych, takich jak warzywa mieszane.
Chory z gorączką powinien unikać takich potraw i produktów, które zawierają dużo tłuszczu, ponieważ są bardzo ciężkostrawne: sery, czerwone mięso i słodkie wypieki. Dieta powinna być zrównoważona i zawierać odpowiednią ilość suplementów, niezbędnych do zapewnienia organizmowi powrotu do zdrowia i wzmocnienia układu immunologicznego.
Przede wszystkim chodzi o poziom spożycia witaminy A, witaminy B-kompleks (witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy) oraz witaminy C, a także minerałów – cynku i miedzi.


Bomba witaminowa

Naszym narodowym skarbem w okresie późnojesiennym, zimowym i wiosennym jest kiszona kapusta. Wszystkie badania potwierdzają, ma dużo witamin, a zwłaszcza witaminy C. Jej systematyczne jedzenie, np. jako surówki, pomaga w utrzymaniu silnego układu odpornościowego. Na świecie to grejpfrut jest świetnym owocem do walki z przeziębieniem. Jest bogaty w witaminę C i rutynę, które skutecznie walczą z wirusami. Pomaga również w detoksykacji wątroby, a ona, jak pamiętamy, jest bardzo ważna na froncie walki układu odpornościowego z czynnikami chorobotwórczymi. Zresztą wszystkie owoce cytrusowe powodują odkwaszenie środowiska, w czasie gdy są metabolizowane w organizmie. Jednak pomarańcze i inne owoce cytrusowe są zbyt słodkie dla wspierania prawidłowego oczyszczania wątroby, więc lepiej jeść grejpfruty.
Eksperci zalecają jedzenie jednego lub więcej grejpfrutów dziennie, wraz z gorzkim miąższem. Ponadto jeden owoc każdego dnia pomaga osobom zdrowym budować odporność i zapobiegać przeziębieniom. Uwaga: Sok grejpfrutowy może oddziaływać w niepożądany sposób na niektóre leki na receptę, takie jak np. te na obniżenie poziomu cholesterolu. Dlatego, jeśli już chcemy pić sok z grejpfruta, nie popijajmy nim żadnych leków.
W aptekach jest sporo suplementów wspomagających organizm w czasie choroby. Poprośmy o radę w tej materii farmaceutę. On najlepiej poradzi, co w naszej sytuacji (wiek, stan zdrowia, inne leki) będzie dla nas najlepsze. W tym miejscu warto też wspomnieć o lekach homeopatycznych, których jest bardzo wiele. Choć są tylko w niektórych aptekach, warto je kupić, zwłaszcza że nie są bardzo drogie, można je nabyć bez recepty i nie mają działań ubocznych.


Co jeść konkretnie:

Dodawajmy do jedzenia przyprawy, one mają cudowne własności leczące i wspomagające układ immunologiczny: koperek, bazylia, majeranek, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, kminek;
Produkty zbożowe – pszenne, białe pieczywo, płatki zbożowe, ryż, kasza manna, kasza jęczmienna, drobny makaron, biszkopty, sucharki;
Chude mięso – kurczaki, indyki, króliki, cielęcina;
Ryby – pstrąg, dorsz, szczupak, sola, sandacz, leszcz;
Jajka – gotowane na miękko, pieczone omlety;
Warzywa – niewielkie ilości surowych lub gotowane (tych może być więcej): marchewka, kalafior, brokuły, seler, pomidory, sałata, pietruszka, buraki;
Owoce – najlepiej surowe, ale także gotowane, szczególnie wskazane są owoce cytrusowe, jagodowe, śliwki, winogrona, brzoskwinie oraz banany;
Tłuszcze – masło, surowe oleje roślinne i oliwa z oliwek.


Oczyszczanie organizmu

W USA od jakiegoś czasu propaguje się oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Zwolennicy tej metody twierdzą, że wszystkie choroby, a nawet śmierć przed osiągnięciem 120 lat (taką możliwość mamy zakodowaną w genach), jest skutkiem właśnie zatrucia organizmu. Na te trucizny składają się nieusunięte z organizmu np. metale ciężkie, pasożyty i produkty ich przemiany materii, stare i już niepotrzebne komórki ciała. Ale to zbyt obszerny temat, aby go tutaj w całości omówić. Wspominam o tym dlatego, że również w Europie i w Polsce coraz więcej osób zaczyna podzielać ten pogląd i stosuje różne metody oczyszczania organizmu.

Autor: Iwonna Widzyńska-Gołacka

Komentarze