Choroba brudnych rąk - czerwonka

Czerwonka nazywana często chorobą brudnych rąk wywoływana jest przez pałeczki Shigella. Ponieważ przyczyną jest najczęściej brak higieny, dotyczy głównie przedszkolaków.

Czerwonka występuje pod każdą szerokością geograficzną, ale najwięcej zachorowań stwierdza się w krajach o klimacie gorącym. Zakażenie następuje drogą pokarmową, poprzez zjedzenie zakażonych warzyw czy owoców. Zarazić można się również przez bezpośredni kontakt z chorym. Chorobę przenoszą również owady (np. muchy).


Objawy

Po około pięciu dniach od zetknięcia się z bakterią maluch zaczyna gorączkować. Bakterie namnażają się w jelicie grubym i produkują toksynę uszkadzającą błonę śluzową jelita, prowadzącą do powstania obrzęku, przekrwienia i owrzodzeń. Skutkiem tego jest kolkowy ból brzucha, który nasila się przed wypróżnieniem. Stolec jest z początku papkowaty, potem skąpy, śluzowy z domieszką krwi i ropy. Dziecko męczy się, ciągle biega do toalety – nawet do 30 razy dziennie. Trzeba mieć świadomość jak bardzo jest to niebezpieczne dla jego organizmu – odwodnienie i utrata cennych elektrolitów wymaga natychmiastowej interwencji lekarskiej.


Leczenie

W ciężkich przebiegach czerwonki wymagany jest pobyt w szpitalu, gdzie podane zostaną mu kroplówki. Jeżeli przebieg choroby jest łagodny, wystarczy antybiotyk i ścisła dieta. Z menu wykluczyć należy działające przeczyszczająco jarzyny, owoce oraz ciemne pieczywo. Zaleca się jedzenie kleików, lekkich rosołków i kaszek. Po 3 dniach dietę można wzbogacić o gotowane ziemniaki, marchewkę, kurczaka, cielęcinę i pszenne pieczywo.

Pamiętać trzeba o dostarczaniu odpowiedniej ilości płynów, nawet do 4 litrów na dobę. Pod żadnym pozorem nie wolno stosować na własną rękę leków zapierających. O wyleczeniu mówi się, gdy trzykrotne posiewy kału pobrane po zakończeniu leczenia nie wykazują obecności bakterii. Niestety, przebycie tej choroby nie daje odporności, więc tylko częste mycie rąk i owoców, warzyw uchroni nas przed ponownym zachorowaniem. Część osób już wyleczonych staje się nosicielami czerwonki, gdyż przez długi czas wraz z kałem wydalają również zarazki.


Leczenie

W ciężkich przebiegach czerwonki wymagany jest pobyt w szpitalu, gdzie podane zostaną mu kroplówki. Jeżeli przebieg choroby jest łagodny, wystarczy antybiotyk i ścisła dieta. Z menu wykluczyć należy działające przeczyszczająco jarzyny, owoce oraz ciemne pieczywo. Zaleca się jedzenie kleików, lekkich rosołków i kaszek. Po 3 dniach dietę można wzbogacić o gotowane ziemniaki, marchewkę, kurczaka, cielęcinę i pszenne pieczywo. Pamiętać trzeba o dostarczaniu odpowiedniej ilości płynów, nawet do 4 litrów na dobę. Pod żadnym pozorem nie wolno stosować na własną rękę leków zapierających.

O wyleczeniu mówi się, gdy trzykrotne posiewy kału pobrane po zakończeniu leczenia nie wykazują obecności bakterii. Niestety, przebycie tej choroby nie daje odporności, więc tylko częste mycie rąk i owoców, warzyw uchroni nas przed ponownym zachorowaniem. Część osób już wyleczonych staje się nosicielami czerwonki, gdyż przez długi czas wraz z kałem wydalają również zarazki.

Autor: Oprac. DK

Komentarze