Cholesterol na cenzurowanym

Ta  substancja  tłuszczowa  spełnia w organizmie bardzo ważną rolą. Cholesterol jest składnikiem budulcowym  komórek, a właściwie ich  błon komórkowych. Organizm może sam go produkować, ale proces ten jest energochłonny. Dlatego zamiast się męczyć, czerpie go z pożywienia.

To także substrat w produkcji hormonów, kwasów tłuszczowych i żółciowych oraz witaminy D. Jest nierozpuszczalny w wodzie, dlatego sam nie może być transportowany we krwi. Potrzebuje do tego specjalnych białek wytwarzanych przez wątrobę - lipoprotein. Otaczają one jego cząsteczki i umożliwiają mu przemieszczanie się po organizmie. W zależności od rodzaju lipoprotein, w których jest przenoszony, wyróżniamy: cholesterol „zły" - LDL (ang. Iow density lipopro-teins) oraz „dobry" - HDL (ang. high density lipopro-teins).

Lipoproteiny LDL najłatwiej i najszybciej przedostają się do ścian tętnic, gdzie zawarty w nith cholesterol ulega utlenieniu. Odkładając się w ścianach naczyń krwionośnych, powoduje ich zwężanie i prowadzi do miażdżycy. Jej rozwój może doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Lipoproteiny HDL - działają odwrotnie niż LDL. Transportują nadmiar cholesterolu z komórek całego ciała do wątroby, gdzie ulega on utylizacji.


Ostrożności nigdy za wiele

Do niedawna osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu musiały stosować dietę ubogą w ten składnik. Aktualnie ten trend się zmienił. Oczywiście warto unikać produktów bardzo w niego bogatych, ale nie trzeba już rezygnować z jedzenia cennych jajek, co było zalecane do tej pory. Zawierają one lecytynę, która hamuje wchłanianie cholesterolu w jelitach - tak potwierdziły ostatnie badania. Jajka są przy tym istotnym źródłem witaminy A i D.

Można więc bez obaw zjeść nawet trzy w ciągu tygodnia. Najnowsze zalecenia dietetyczne sugerują, że dzienna ilość zjadanego cholesterolu powinna wynosić 200-300 mg. Sprawdź w tabelce, które produkty zawierają go najmniej.

Batalię o niski poziom cholesterolu rozpocznij od porządków w jadłospisie. Zacznij od zmniejszenia ilości zjadanego tłuszczu zwierzęcego. Zrezygnuj z masła, tłustych mięs, podrobów i wędlin (zwłaszcza wieprzowych), żółtych serów, tłustych twarogów i serków topionych. Zastąp je tłuszczami roślinnymi pochodzącymi z nasion roślin oleistych - soi, słonecznika, sezamu, orzechów i migdałów oraz ryb morskich. Zawierają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu. Oleje roślinne są również naturalnym źródłem steroli roślinnych -związków, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego.


Zdrowe nawyki

Do każdego posiłku jedz warzywa. Im bardziej urozmaicisz gamę zjadanych jarzyn, tym więcej cennych witamin i składników mineralnych dostarczysz do organizmu. Pamiętaj też o owocach - spożywaj dwie porcje dziennie, np. średnie jabłko i średnie kiwi albo pomarańczę. Warzywa i owoce są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, jak gąbka pochłania nadmiar tłuszczu i cholesterolu.

Swoją dietę uzupełnij także o białka dobrej jakości. Najlepszym ich źródłem są: biały drób, chude mięso i wędliny wołowe, chude i półtłuste ryby, chude twarogi, jogurty i kefiry. Takie składniki powinny być częścią trzech twoich posiłków w ciągu dnia. Mięso przyrządzaj, wybierając dietetyczne metody obróbki termicznej, a więc: gotowanie tradycyjne lub na parze, duszenie, pieczenie (zwłaszcza w folii) lub grillowanie. Unikaj smażenia, szczególnie w panierce i w głębokim oleju. Podczas takiego przygotowywania potrawa wchłania ogromne ilości niezdrowego tłuszczu. Przyrządzając każdy posiłek, rozważ nie tylko jego walory smakowe, ale także zdrowotne. Mądrze wybrane produkty zapewnią ci dobrą formę i samopoczucie.

Autor: Iza Czajka

Komentarze