Białko przez które tyjemy

Robert Farese wraz z kolegami z University of California w San Francisco wykazał, że enzym o nazwie MGAT2 jest u myszy niezbędny dla odkładania tłuszczu w organizmie.

Pozbawienie myszy enzymu o nazwie MGAT2 odpowiedzialnego w jelitach za metabolizm tłuszczy chroni zwierzęta przed otyłością - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Nature Medicine".


Ludzki organizm bardzo skutecznie pozyskuje tłuszcz spożywany wraz z jedzeniem i odkłada go w postaci tkanki tłuszczowej jako magazyn energii. Mechanizm ten jest zabezpieczeniem na okresy ograniczonej dostępności pożywienia, jednak jeżeli jemy dużo przyczynia się do problemu otyłości.

Naukowcy odkryli, że myszy bez MGAT2 nie tyją, nawet karmione paszą wysokotłuszową, nie mają również podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, ani stłuszczonej wątroby. Badacze zaobserwowali, że zwierzęta te jedzą i przyswajają tłuszcz normalnie natomiast bez MGAT2 zredukowane jest przechodzenie tłuszczy do krwi. Dochodzi do rozkładu tłuszczy i bieżącego zużycia energii, a nie tak jak w przypadku normalnych zwierząt do gromadzenia jej w postaci tkanki tłuszczowej.

Autorzy pracy podsumowując swoje odkrycie piszą, że ponieważ MGAT2 jest enzymem działającym w jelitach będzie można w łatwy sposób zahamować jego aktywność farmakologicznie i być może już wkrótce pomóc w ten sposób ludziom otyłym.

Autor: (PAP)

Komentarze