Barszcz czy grzybowa?

Z okazji Bożego Narodzenia proponujemy przepisy tradycyjnej, polskiej kuchni. Podarowała nam je Ewa Wachowicz, modelka, producentka telewizyjna i… świetna kucharka.

Barszcz wigilijny

Składniki: 3-4 suszone grzyby, włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty), 2 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 5-6 ziaren pieprzu, 1-2 ząbki czosnku, natka pietruszki, zakwas buraczany.

Zakwas: 1 kg czerwonych buraków, 3 l wody, 1 łyżeczka kminku, kawałek korzenia chrzanu, 1 główka czosnku, 3 łyżeczki soli, szczypta cukru, kromka razowego chleba.

Przygotowanie zakwasu: Pokrojone buraki zalewam letnią wodą, dodaję przyprawy i chleb. Odstawiam pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w kamionkowym naczyniu).

Przygotowanie barszczu: Przygotowuję wywar z suszonych, namoczonych grzybów i warzyw. Przyprawiam. Gotuję ok. 30 min. I przecedzam. Czosnek przeciskam przez praskę na gazę, zawiązuję, sok wyciskam do wywaru. Na koniec dodaję przecedzony zakwas. Dosmaczam solą, ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny. Zupa powinna być słodkokwaśna. Podgrzewam, nie dopuszczam do wrzenia, bo barszcz mógłby stracić kolor. Podaję z uszkami grzybowymi i drobno posiekaną natką pietruszki.


Łazanki z makiem

Ciasto: 3 jajka, mąki ile zabiorą, sól

Farsz: 30 dkg maku, 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, orzechy włoskie, migdały, rodzynki, suszone morele, figi, miód, cukier, cukier waniliowy, 2 łyżki masła.

Przygotowanie łazanek: Ciasto wyrobić jak na makaron, po czym cieniutko rozwałkować. Pozostawić do przeschnięcia. Następnie pokroić w kwadraciki o boku ok. 1 cm.

Przygotowanie farszu: Zagotować mleko z wodą, wsypać mak i pozostawić, by się dobrze zaparzył (ok. 10-15 min). Zaparzony mak zmielić. Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekane orzechy, lekko przysmażyć. Dorzucić pozostałe bakalie. Dodać dwie łyżki miodu, cukier waniliowy i zmielony mak. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Ugotować łazanki. Polać zezłoconym masłem. Nałożyć farsz. Wymieszać.


Fasola ze śliwkami

Składniki: 30 dkg kolorowej, suchej fasolki, 20 dkg suszonych śliwek, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól.

Przygotowanie: Na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć różnokolorowej fasoli z suszonymi śliwkami. Tajemnicą potrawy są śliwki suszone w prawdziwym dymie – najszybciej znajdziemy je na małych straganach i targowiskach.
Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc). Ugotować. Posolić do smaku. Pod sam koniec gotowania dodać śliwki (jeśli wrzucimy je wcześniej, zakwaszą wodę i fasola się nie ugotuje). Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złocistą zasmażkę, po czym rozprowadzić ją odrobiną wody z gotujących się fasoli i śliwek. Wlać do potrawy. Dosolić do smaku.


Kasza z grzybami

Składniki: ½ kg kaszy jęczmiennej, 10-15 suszonych grzybów, 2-3 łyżki masła, sól

Przygotowanie: Te potrawę przygotowuję zawszę w Wigilię przed południem. Po ugotowaniu, gdy kasza jest już miękka, garnek szczelnie owijam kocem i wkładam pod poduszki, gdzie czeka na pierwszą gwiazdkę.

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Namoczone grzyby wyłowić i włożyć do kaszy. Delikatnie zlać wodę spod grzybów, tak by cały osad pozostał na dnie. Dodać masło. Uzupełnić wodą do poziomu 2 cm powyżej kaszy. Posolić do smaku. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Uważać, by się nie przypaliła. W razie potrzeby dolać wody. Podawać z wiórkami chłodnego masła.

Autor: Ewa Wachowicz

Komentarze