Antybiotyki leczą wrzody żołądka

Daje o sobie znać wiosnę i jesienią. Uprzykrza życie tępym i piekącym bólem brzucha. Co robić, by nie cierpieć? Konsultacja: Antonii Gugulski, gastrolog

Na wrzody żołądka i dwunastnicy cierpi większość Polaków, w tym trzy razy więcej mężczyzn niż kobiet.


Nowy winowajca

Jeszcze do niedawna lekarze podejrzewali, że przyczyną choroby wrzodowej jest stres, napięcie nerwowe, spożywanie tłustych, słonych i ostrych potraw. Przyczyniają się do ich powstania nieregularne posiłki, picie dużej ilości kawy i alkoholu. Teraz już wiemy na pewno - czynniki te przede wszystkim nasilają dolegliwości związane z wrzodami, a nie są ich przyczyną.

Prawie całkowitą odpowiedzialność za powstawanie wrzodów ponoszą… bakterie Helicobacter pylori. Powodują one około 75 proc. owrzodzeń żołądka i około 95 proc. owrzodzeń dwunastnicy. Bakteria zagnieżdża się i rozmnaża na powierzchni błony śluzowej żołądka powodując jej zapalenie. Na początku ostre, potem przewlekłe. Osłabiona błona śluzowa nie może odpowiednio bronić się przed żrącym kwasem solnym stanowiącym naturalne środowisko żołądka, gdyż produkuje zbyt mało śluzu ochronnego. Kiedy bariera ochronna zostaje przerwana, błona śluzowa jest podatna na uszkodzenia. Powstają drobne ranki zwane nadżerkami, które z czasem mogą się powiększać i pogłębiać. Tak powstają owrzodzenia, które mogą mieć od kilku milimetrów do wielu centymetrów.

Za chorobę wrzodową winę ponoszą także skłonności genetyczne, zwłaszcza u osób, które mają grupę krwi „0”. Nie oznacza to, że te osoby na pewno zachorują. Po prostu łatwiej zakażają się H. pylori.

Chorobę mogą wywołać także leki przeciwbólowe z grupy niesterydowych leków przeciwzapalnych: między innymi kwas acetylosalicylowy (aspiryna, polopiryna), ibuprofen, naproksen, piroksykam, diklofenak. Preparaty te uszkadzają mechanizmy obronne chroniące żołądek przed czynnikami drażniącymi, przede wszystkim kwasem solnym.

Chorobie sprzyja palenie papierosów. Dym tytoniowy zakłóca wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego. Utrudnia także przepływ krwi w naczyniach ściany żołądka i dwunastnicy powodując niedotlenie tych narządów. Papierosy są szczególnie szkodliwe, gdy osoba paląca jest zarażona H. pylori.

Innymi rzadkimi przyczynami powstawania choroby wrzodowej są zaburzenia hormonalne (nadmiar gastryny, nadczynność przytarczyc).


Dlaczego boli?

Gdy kwas solny przenika przez uszkodzoną błonę i zaczyna drażnić nerwy przebiegające w ścianie żołądka lub dwunastnicy pojawia się piekący ból, najczęściej pośrodku brzucha poniżej mostka nad pępkiem. Często chorzy odczuwają wtedy silny głód. Ból towarzyszący wrzodom żołądka najbardziej dokucza bezpośrednio po jedzeniu, przy wrzodach dwunastnicy zazwyczaj 1-2 godzin po jedzeniu, ale także na czczo i w nocy. Bólom mogą towarzyszyć wzdęcia, zgaga, odbijanie, nudności, wymioty. Większość wrzodowców jest szczupła, bo w czasie zaostrzenia objawów unika jedzenia.


Z kamerą w brzuchu

Gdy wrzody zaczynają dokuczać trzeba udać się do lekarza. Zapewne dostaniemy leki i skierowanie na test na obecność H. pylori lub na gastroskopię. Choć na samą myśl o gastroskopii dostajemy gęsiej skórki, to nie należy go odkładać. Wcale nie jest to takie przykre, zwłaszcza jeśli będziemy współpracować ze specjalistą, który je wykonuje . Na gastroskopię zgłaszamy się na czczo (6 godz. przed badaniem nie można jeść ani pić). Badanie odbywa się na leżąco i ze znieczuleniem miejscowym, które powstrzymuje wymioty. Trwa około 5 minut. Lekarz przez usta i przełyk wprowadza do żołądka i dwunastnicy giętką rurkę o średnicy poniżej 1 cm zakończoną mikrokamerą. Lekarz ogląda przełyk, żołądek i dwunastnicę, aby sprawdzić czy to wrzody są przyczyną dolegliwości. Możliwe jest pobranie wycinków z żołądka, aby ocenić tkankę pod mikroskopem i wykluczyć nowotwór (na wynik biopsji czeka się około dwóch tygodni). Pobrany materiał pozwoli też na wykonanie testu, który wykrywa zakażenie H. pylori z blisko stuprocentową dokładnością.


Szybkie leczenie

Wrzodowcom zakażonym bakterią H. pylori, podaje się 2 antybiotyki i tzw. inhibitor pompy protonowej (zwykle omeprazol, lanzoprazol lub pantoprazol), który zmniejsza wydzielanie kwasu solnego prawie do zera. Kuracja trwa 7 do 14 dni. W leczeniu choroby wrzodowej spowodowanej przyjmowaniem aspiryny lub innych niesterydowych leków przeciwzapalnych bez infekcji H. pylori wystarczające jest podanie inhibitora pompy protonowej i przerwanie kuracji lekami, które zaszkodziły.

Leczenie niesterydowymi lekami przeciw zapalnymi można wznowić po wyleczeniu wrzodu jeśli jest to niezbędne. Ale zawsze trzeba równolegle stosować inhibitory pompy protonowej. Jeśli jednak zdarzyło się powikłanie (krwotok lub perforacja), to stosowanie leków uszkadzających błonę śluzową jest zabronione na całe życie.

Uwaga! Nieleczona choroba wrzodowa jest groźna. Może powodować powikłania: krwawienie lub krwotok (często z anemią), perforację (przebicie ściany żołądka lub dwunastnicy) lub stenozę (zwężenie światła przewodu pokarmowego powodujące wymioty). Gdy ból w górnej części brzucha jest ostry i silny, pojawiają się krwawe lub czarne stolce albo wymioty zawierające krew czy przypominające fusy po kawie trzeba szybko wezwać pogotowie lub zgłosić się do szpitala.


Kuracje roślinne

Mogą mieć znaczenie wspomagające właściwe leczenie. Nie należy tylko podawać ich jednocześnie z lekami, bo mogą utrudniać ich wchłanianie. Skuteczny jest napar z siemienia lnianego (łyżkę nasion zalewa się szklanką wrzątku, przykrywa i odstawia na 15 minut albo gotuje na wolnym ogniu). Napar należy pić pomiędzy posiłkami. Innym specyfikiem stosowanym przy dolegliwościach wrzodowych jest olej cedrowy. Jego zaletą jest wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uszczelniają one ścianki naczyń krwionośnych i nabłonek wyściełający układ pokarmowy.


Wspomagająca dieta

W trakcie trwania objawów i leczenia należy zrezygnować z tłustych i smażonych potraw oraz z kawy, mocnej herbaty, alkoholu oraz słodyczy, w tym głównie czekolady. Potrawy te zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Warto też unikać kwaśnych owoców: pomidorów, cebuli czy czosnku. Działają one drażniąco na żołądek, podobnie, jak ostre przyprawy i marynaty. Kiedy objawy ustąpią można wrócić do zwykłego menu.

Jednak dla każdego żołądka, zwłaszcza u wrzodowców, wskazane jest regularne spożywanie nieobfitych posiłków i ograniczanie soli i ostrych przypraw. Ważne jest też, aby każdy kęs być dobrze pogryziony.

Bardzo istotne jest rzucenie palenia - u palaczy wrzody łatwiej powstają, dłużej się goją się, a infekcja H. pylori jest trudniejsza do wyleczenia.

Autor: Hanna Mądra

Komentarze

  • 2016-03-31 gość

    Ja powiem tak: lepiej iść na gatroskopie odrazu jak cie boli, bo ja strasznie się bałem i doprowadzilem sobie do krwotoku wewnętrznego co skutkowało tygodniowym pobytem w szpitalu, 3 gatroskopiami, 3 dniami bez jedzenia tylko kroplowki i tłoczenie krwi i 1 sonda. Wiec naprawdę wiem że gatroskopia to nic złego i trzeba szybko reagować na bóle.

  • 2016-03-31 gość

    moj dziadek przecieraz codziennie rano ziemniaki i reszte wypijal i sie tym wyleczyl

  • 2016-03-31 gość

    Ja stosuję się do rad z tego artykułu http://www.netporady.pl/artyku... i powiem Wam, że dużo lepiej się czuje.Dodatkowo dużo się ruszam i staram się ćwiczyć. Wcześniej nie wiedziałam, że napar z mięty może szkodzić. A tu proszę, jednak. Takie głupstwo popełniałam.

  • 2016-03-31 gość

    Witam czytałem jakie problemy niektórzy majom z żołądkiem,sam miałem ten problem, ale prócz siemienia lnianego stosowałem propolis ,czyli kit pszczeli i spirytus razem zmieszane. Z początku myślałem że to jakiś żart, ale potem zmieniłem zdanie, dlategopolecam,prosty środek i co najlepsze naturalny.

  • 2016-03-31 gość

    No ten problem też jest mi znany. Kiedys tylko tabletki, teraz postanowiłam przejść na metody niekonwencjonalne. wiadomo dieta, zdrowszy tryb życia. Do tego na zmianę siemię lnianę z miodem mnauka. Jak dotąd działa.