Alkohol spowalnia trawienie

Alkohol wypijany podczas obfitego posiłku spowalnia jego trawienie, ale nie na tyle, by wywołać niestrawność.

W przyjemnych i pożytecznych badaniach przeprowadzonych przez naukowców ze szpitala uniwersyteckiego w Zurychu wzięło udział 20 zdrowych ochotników (14 mężczyzn i 6 kobiet) w wieku od 23 do 58 lat, bez nadwagi. Spożywali typowo szwajcarskie danie - tłuste serowe fondue, popijając winem lub czarną herbatą, a w półtorej godziny po posiłku wypijali nieco wiśniowego likieru lub wodę.

Badania miały sprawdzić, w jaki sposób alkohol wpływa na trawienie i samopoczucie po obfitym posiłku, co może być ważne w obliczu zbliżających się świąt.

Okazało się, że alkohol spowolnił proces trawienia, ale nie zwiększył częstości objawów takich jak zgaga, wzdęcie czy bekanie.

Zachęcamy więc zdrowych internautów do cieszenia się tradycyjnym świątecznym posiłkiem bez obaw, ale i bez przesady.

Autor: Świat Zdrowia, PAP

Komentarze