A jednak kiełki?!

Jest "duże prawdopodobieństwo", że źródłem epidemii zarażeń szczepem pałeczki okrężnicy EHEC w Niemczech są kiełki - powiedział szef berlińskiego Instytutu im. Roberta Kocha, Reinhard Burger. Odwołano natomiast ostrzeżenie przed ogórkami.

Niemieckie władze nadal odradzają zatem spożywanie kiełków i wzywają do bezwzględnego przestrzegania zasad higieny. Odwołano natomiast ostrzeżenie przed spożywaniem na północy Niemiec sałaty, ogórków i pomidorów na surowo, wydane wcześniej w związku z falą zakażeń enterokrwotocznym szczepem E.coli. Burger dodał, że do tej pory nie udowodniono obecności na kiełkach groźnej bakterii. Władze opierają się na razie na pośrednich wskazówkach, takich jak wywiady z chorymi czy analiza łańcucha handlowego.

Podejrzenia koncentrują się na gospodarstwie ogrodniczym w Bienenbuettel w okręgu Uelzen w Dolnej Saksonii. "Przeprowadzono w tym gospodarstwie liczne analizy, ale nie udało się stwierdzić obecności EHEC na próbkach produktów żywnościowych" - przyznał Burger. Możliwe, że źródło epidemii już nie istnieje - dodał. Burger wyjaśnił, że swoje przekonanie o kiełkach jako przyczynie fali zakażeń EHEC instytut opiera na ekspertyzie, sporządzonej w oparciu o wywiady z 112 klientami wybranych restauracji, których goście zarazili się bakterią, a także m.in. o wywiady z kucharzami oraz analizy menu i list dostawców, a nawet fotografii, wykonanych przez gości restauracji, na których widać potrawy. "U osób, które spożywały kiełki, np. w postaci składnika sałatek, ryzyko zakażenia EHEC, było dziewięć razy większe niż u osób, które nie jadły kiełków" - powiedział Burger.

W przypadku 26 ośrodków epidemii zakażeń EHEC stwierdzono powiązania ze wspomnianym gospodarstwem ogrodniczym w Bienenbuettel. "Możemy jedynie spekulować, w jaki sposób bakteria trafiła do tego gospodarstwa" - przyznał Burger. Wiadomo, że jeden z pracowników gospodarstwa zaraził się EHEC.

Szef Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka Andreas Hensel powiedział, że zaleca się zniszczenie wszystkich zapasów kiełków, pochodzących z gospodarstwa w Bienenbuettel. "Wszystkie produkty żywnościowe z tego gospodarstwa powinny być wycofane z obrotu" - powiedział.

Według niemieckich władz liczba nowych infekcji EHEC w Niemczech spada, o czym świadczą informacje przekazywane przez izby przyjęć szpitali. "Ale epidemia nie minęła. Wciąż są nowe infekcje" - zastrzegł szef Instytutu im. Roberta Kocha.

Dotychczas w Niemczech wskutek zakażenia EHEC zmarło 29 osób. Około 3000 osób zaraziło się tą bakterią, a u ponad 700 wystąpił groźny dla życia zespół hemolityczno-mocznicowy.

Autor: Świat Zdrowia, PAP

Komentarze