Portal Świat Zdrowia:
| Rejestracja

Sekcje tematyczne

  Świat Zdrowia
Świat Kardiologii i Diabetologii
Kardiologia
Diabetologia
Opublikowany: 2011-01-11
ZŁOTO PUSTYNI
Barbara Włudyka
Aktualnie czytasz: ZŁOTO PUSTYNI
Olej arganowy

Zainteresowanie produktami naturalnymi z odnawialnych źródeł doprowadziło do wprowadzenia oleju arganowego do kosmetyków. Jest on podstawowym  składnikiem kosmetyków marokańskich.

ZŁOTO PUSTYNI

Jego działanie oraz liczne metody zastosowania sprawiły, że stał się bardzo modny wśród celebrytów. Szybko wchłania się w skórę (sprzyja temu obecność kwasu oleinowego), dostarczając jej składników aktywnych. Do niedawna bardzo trudno było kupić olej arganowy poza Marokiem. W ciągu ostatnich kilku lat to się zmieniło -  na początku 2001 roku stał się modny w Europie i Ameryce Północnej. Ponieważ pojawiło się zapotrzebowanie na ten produkt, można go już kupić w sklepach specjalistycznych, czy nawet w marketach. Nie jest tani, ale jego cena jest adekwatna do pracochłonnego procesu pozyskiwania.



Arganowy skarb

 

Olej arganowy zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Najliczniej występują kwasy omega-6 i omega-9. Poza tym olej ten jest bogaty w podstawowe kwasy tłuszczowe, w tym cenny kwas linolowy, prekursor witaminy F. Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa niż w oliwie z oliwek. Dzięki takiej dawce witaminy E - około 600 miligramów w jednym kilogramie - olej jest przeciwutleniaczem. Tokoferole witaminy E dodatkowo wspierane są związkami fenolowymi: kwasem ferulowym i karotenoidami. Dzięki tym składnikom olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami spowodowanymi czynnikami zewnętrznymi, a przede wszystkim przed wolnymi rodnikami, przez co dodawany jest do kosmetyków służących do ochrony skóry przed i po opalaniu. Skórze podrażnionej i zniszczonej działaniem słońca przynosi ulgę i regenerację.

 

 

Na ratunek skórze dojrzałej

 

Argan ma działanie przeciwzapalne, ułatwia gojenie, bo zawiera fitosterole. Skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają w skórze niedobory składników tłuszczowych, w tym tak potrzebnych ceramidów cementu komórkowego. To dlatego olej działa dobrze przeciw procesom starzenia. Wpływa na nawilżenie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową oraz łagodzi stany zapalne. Badania potwierdziły, że wspomaga regulację aktywności gruczołów łojowych. Ze względu na swe działanie nadaje się głównie do pielęgnacji cery dojrzałej, z widocznymi oznakami starzenia. Dobre efekty obserwuje się podczas pielęgnacji cery suchej i odwodnionej, wymagającej regeneracji, regulacji pracy gruczołów łojowych i wzmocnienia bariery lipidowej.



W wielu kosmetykach

 

Nie można pominąć wpływu arganu na stan przydatków skóry: włosów i paznokci. Stosowany na skórę głowy i końcówki włosów oraz do pielęgnacji zniszczonej skóry rąk i paznokci, przynosi rewelacyjne rezultaty. Cennymi składnikami oleju arganowego są także sterole – schotenol i spinasterol, dzięki którym ma on działanie bakteriostatyczne. Z tego też powodu dobrze sprawdza się w pielęgnacji trądziku. Szukajmy go w kremach do rąk, kosmetykach regenerujących i przeciwzmarszczkowych, w kremach pod oczy oraz balsamach do ciała. Olej ten służy także do masażu przy dolegliwościach reumatycznych. Poza tym przyspiesza gojenie się poparzeń. Olej z drugiego tłoczenia jest używany do produkcji mydeł.



 

Dodaj do: Facebook Twitter Blip Flaker Pinger Wykop Śledzik

Chcesz wyrazić swoją opinię? Dodaj komentarz

Zasady dodawania komentarzy
Nick/pseudonim: Gość
Chcesz używać stałego nicka? lub Zarejestruj

Pozostało znaków: 5000

Zasady dodawania komentarzy Zasady dodawania komentarzy


1. Komentarze mogą dodawać zarówno zalogowani, jak i niezalogowani użytkownicy.

2. Wszystkie komentarze podlegają moderacji. Wpisy naruszające regulamin serwisu zostają usunięte i nie podlegają publikacji w portalu.

Moje kontozwiń

Aby korzystać z Mojego Konta lub zarejestruj!

Newsletter

Zawsze najświeższe informacje! Nowe opinie na interesujące Ciebie tematy. Zapisz się na newsletter.