Portal Świat Zdrowia:
| Rejestracja

Sekcje tematyczne

  Świat Zdrowia
Świat Kardiologii i Diabetologii
Kardiologia
Diabetologia
Opublikowany: 2011-03-11
WIELOZADANIOWY OLEJ JOJOBA
Barbara Włudyka
Aktualnie czytasz: WIELOZADANIOWY OLEJ JOJOBA
Także na trądzik

Wygładza skórę, nawilża ją, utrzymuje w dobrej kondycji. Pomaga też w walce z trądzikiem, skórą przetłuszczającą się, wspiera leczenie łupieżu, a nawet łuszczycy.

WIELOZADANIOWY OLEJ JOJOBA

Lipidy (tłuszcze) odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu skóry. Jej wierzchnia warstwa – płaszcz lipidowy – pełni rolę „pierwszego strażnika”, czyli chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Aby jednak ta ochrona była sprawna, płaszcz musi być stabilny, nieuszkodzony,  a w przypadku pogorszenia jego stanu, szybko wsparty działaniem kosmetyków pielęgnacyjnych. Tu oleje są nieocenione. A jednym z częściej stosowanych jest olej jojoba. Z małą uwagą – nazwa „olej” nie jest prawidłowa, bo chemicznie jest to płynny wosk.

 

 

Cechy charakterystyczne

 

Olej jojoba, wg INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, składa się głównie z nasyconych i nienasyconych alkoholi i kwasów tłuszczowych. Jest przezroczysty, o żółtozłotym kolorze, pachnie lekko orzechowo. Jego głównym składnikiem jest mocno natłuszczający palmitynian cetylu. Zawiera też skwalen – składnik naszego naturalnego płaszcza lipidowego skóry. Skwalen ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Olej jojoba zawiera kwasy tłuszczowe i ich estry oraz fitosterole. Posiada spore ilości witaminy A, witaminę E, zawiera też witaminę F. Olej tężeje w temperaturze poniżej 8°C, a podgrzanie go do 300°C nie wpływa na zmianę właściwości. Jest to tłuszcz odporny na procesy oksydacyjne, więc nie jełczeje. Daje to prawie nieograniczony czas przechowywania, co z punktu widzenia producenta i dystrybutora jest niewątpliwym atutem.

 


Sprzymierzeniec skóry

 

Olej jojoba jest zbliżony strukturą do sebum wydzielanego przez naszą skórę. Zbyt mała ilość sebum skutkuje problemem suchej, odwodnionej i skłonnej do zmarszczek, starzejącej się skóry. Rozwiązaniem może być stosowanie kosmetyków zawierających właśnie olej jojoba. Dlaczego? Pozostając na powierzchni skóry tworzy warstwę okluzyjną, ale też wnika w głąb, wzmacniając cement międzykomórkowy. Oba te procesy zapobiegają wysuszaniu skóry i przywracają skórze równowagę. W efekcie następuje wzrost sprężystości skóry i spłycenie zmarszczek. Skóra staje się bardziej miękka, gładka, wygląda młodziej.

Dodaj do: Facebook Twitter Blip Flaker Pinger Wykop Śledzik

Chcesz wyrazić swoją opinię? Dodaj komentarz

Zasady dodawania komentarzy
Nick/pseudonim: Gość
Chcesz używać stałego nicka? lub Zarejestruj

Pozostało znaków: 5000

Zasady dodawania komentarzy Zasady dodawania komentarzy


1. Komentarze mogą dodawać zarówno zalogowani, jak i niezalogowani użytkownicy.

2. Wszystkie komentarze podlegają moderacji. Wpisy naruszające regulamin serwisu zostają usunięte i nie podlegają publikacji w portalu.

Moje kontozwiń

Aby korzystać z Mojego Konta lub zarejestruj!

Newsletter

Zawsze najświeższe informacje! Nowe opinie na interesujące Ciebie tematy. Zapisz się na newsletter.