Portal Świat Zdrowia:
| Rejestracja

Sekcje tematyczne

  Świat Zdrowia
Świat Kardiologii i Diabetologii
Kardiologia
Diabetologia
Opublikowany: 2011-03-11
Także na trądzik
Barbara Włudyka
WIELOZADANIOWY OLEJ JOJOBA
Aktualnie czytasz: Także na trądzik

Wygładza skórę, nawilża ją, utrzymuje w dobrej kondycji. Pomaga też w walce z trądzikiem, skórą przetłuszczającą się, wspiera leczenie łupieżu, a nawet łuszczycy.

Także na trądzik

Także na trądzik

 

Olej jojoba wspiera też leczenie trądziku i łuszczycy, a nawet łupieżu. Przy zbytnim wydzielaniu sebum skóra staje się tłusta i skłonna do wyprysków. Zastosowanie w kosmetykach oleju jojoba hamuje ten niekorzystny proces. Przy trądziku nie tylko reguluje wydzielanie sebum, ale również łagodzi stany zapalne, bo działa bakteriostatycznie. Przy łupieżu, łuszczycach i egzemach działa nawilżająco i łagodząco. Olej jojoba jest naturalnym wsparciem dla filtrów słonecznych, choć ma niski faktor – około 4. Olej ten polecany jest także do pielęgnacji cery wrażliwej.

 

Wykorzystywany jest jako skuteczny środek natłuszczający w szamponach, odżywkach do włosów i paznokci. Stosuje się go także w olejkach do kąpieli, w czystej postaci do masażu, a także do demakijażu. A ponieważ nie ma własnego charakterystycznego zapachu, jest również stosowany jako nośnik do perfum. Co prawda perfumy na bazie oleju jojoba nie są tak lotne jak na bazie alkoholu, jednak ich trwałość jest większa. Olej jojoba znajduje również zastosowanie w aromaterapii. A dodawany do preparatu wydłuża jego okres trwałości. Nadaje się do wielu form kosmetycznych.

 

 

Ciekawostka żywieniowa

 

Ludzie, jak i większość zwierząt, nie są w stanie strawić oleju jojoba. Jednak jak twierdzą dietetycy jest to produkt nadający się do gotowania i smażenia. Znosi wysokie temperatury i co najważniejsze nie pali się przy smażeniu. Ponieważ nie jest przyswajany, nie dostarcza organizmowi kalorii i można go używać w dietach niskokalorycznych. Dodatkowo olej jojoba hamuje apetyt, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.

 

Olej jojoba to nadal stale produkt dosyć drogi, a cena wynika z małej dostępności produktu. Krzewy jojoby owocują dopiero po dwóch latach, a i wtedy nie mają owoców zbyt wiele. Na plony nowych plantacji trzeba czekać, a starsze są uzależnione od klimatu obszaru, na którym rosną.

Dodaj do: Facebook Twitter Blip Flaker Pinger Wykop Śledzik

Chcesz wyrazić swoją opinię? Dodaj komentarz

Zasady dodawania komentarzy
Nick/pseudonim: Gość
Chcesz używać stałego nicka? lub Zarejestruj

Pozostało znaków: 5000

Zasady dodawania komentarzy Zasady dodawania komentarzy


1. Komentarze mogą dodawać zarówno zalogowani, jak i niezalogowani użytkownicy.

2. Wszystkie komentarze podlegają moderacji. Wpisy naruszające regulamin serwisu zostają usunięte i nie podlegają publikacji w portalu.

Moje kontozwiń

Aby korzystać z Mojego Konta lub zarejestruj!

Newsletter

Zawsze najświeższe informacje! Nowe opinie na interesujące Ciebie tematy. Zapisz się na newsletter.