Portal Świat Zdrowia:
| Rejestracja

Sekcje tematyczne

  Świat Zdrowia
Świat Kardiologii i Diabetologii
Kardiologia
Diabetologia
Kategoria: Odżywianie
MIÓD W KUCHNI
Oprac. KB
Aktualnie czytasz: MIÓD W KUCHNI

Miód wykorzystują kuchnie całego świata do wyrobu słodyczy, sosów, marynat lub jako dodatek do mięs. Ale pamiętajmy, że miód miodowi nierówny.

Miód w kuchni. Rodzaje miodu. Typy miodu. Gatunki miodu.Rzepakowy jest słodki. Gryczany ostry w smaku. Wrzosowy smakuje lekką goryczką, koniczynowy jest lekko kwaskowaty. Każdy region świata docenił inne walory, a nawet inne rodzaje miodu. Grecy preferują tymiankowy, Turcy wolą piniowy, Włosi – kasztanowy. Zasada stosowania miodu w kuchni jest jednak jedna: jasne, słodkie miody wykorzystuje się jako dodatek do deserów oraz napojów, a ciemniejsze – o wyrazistym smaku – stanowią składnik chlebów, marynat i sosów.

 

Jeśli chodzi o wartość odżywczą, miód bezapelacyjnie wygrywa z cukrem. Pamiętając, że jedna łyżeczka miodu to równowartość dwóch łyżeczek cukru, łatwo przeliczyć, że ekonomiczniej i zdrowiej jest słodzić miodem. Biały cukier składa się w 99,8 proc. z sacharozy, która musi zostać przez organizm rozłożona na glukozę i fruktozę, a dopiero potem wchłonięta do krwi. W miodzie natomiast 80 proc. składu to glukoza i fruktoza, która wchłania się szybko do krwi bez procesu trawienia.

 

 

Co na to lekarz?

 

Najlepszym miodem jest ten, który składem i właściwościami odpowiada potrzebom danego organizmu – mówią lekarze. Miód rzepakowy i malinowy zawiera dużo glukozy, dlatego zalecany jest osobom o chorym sercu lub wątrobie. Z kolei miód akacjowy zawiera dużo fruktozy, a mało glukozy, stąd jest odpowiedni dla diabetyków. Miód rzepakowy ze względu na najmniejszą ilość aminokwasów i biopierwiastków jest doskonały dla osób ze schorzeniami nerek i przewodu pokarmowego. Z kolei miody lipowy, gryczany i koniczynowy zawierają dużą ilość inhibin, co czyni je najbardziej odpowiednimi dla osób gorączkujących.

 

– Miód jest przede wszystkim środkiem żywnościowym – mówi prof. n. med. Władysław Sinkiewicz, specjalista chorób wewnętrznych, kardiolog. – Wyższość miodu nad cukrem jest bezsprzeczna. Nie zmienia to faktu, że choć miód jest zdrowszy, jest równie jak cukier kaloryczny. Nadmiar cukrów prostych sprzyja nadwadze, a także może prowadzić do innych problemów zdrowotnych. Jeśli chodzi o kwestię dietetyki, to pamiętajmy, że zdrowa dieta to taka, która zawiera przede wszystkim składniki naturalne. Ideałem jest dieta śródziemnomorska, która charakteryzuje się minimalną ilością cukrów prostych.

 

Warto jednak mieć na uwadze, że nie wszyscy mogą pozwolić sobie na kosztowanie miodu.  – Podstawowym przeciwwskazaniem może być uczulenie na miód, a właściwie na jego składniki – wyjaśnia prof. Sinkiewicz. – Głównie dotyczy to osób, które są uczulone na obecne w miodzie pyłki kwiatowe. Spożycie przez nie miodu może wywołać reakcję alergiczną w postaci zaburzeń ze strony układu pokarmowego, oddechowego czy wysypki, ale są to raczej zdarzenia incydentalne. Najbardziej uczula miód spadziowy, mniej wielokwiatowy i akacjowy. Z drugiej strony jednak preparaty z miodu mogą zmniejszać dolegliwości związane z astmą i z zapaleniem oskrzeli, działając rozszerzająco na oskrzela. Jednak przebieg miodowej terapii w przypadku poważniejszych schorzeń należy zawsze skonsultować z lekarzem.

 

 

Historia miodu

 

Przekonanie o boskim pochodzeniu miodu towarzyszyło antycznym Grekom, uważającym go za pokarm bogów, jak i Egipcjanom, którzy pszczoły czcili jako łzy boga Ra. Miód kojarzył się z obfitością i pomyślnością, dlatego też Ziemia Obiecana, do której podążali Izraelici po ucieczce z niewoli egipskiej, miała być krainą mlekiem i miodem płynącą. Początkowo był on rarytasem na stołach dostojników państwowych, z czasem stawał się coraz bardziej powszechny, ale nie mniej cenny. Starożytni Grecy spożywali duże ilości miodu, wierząc, że zapewni im siłę, zdrowie i długowieczność. Rzymianie słodzili nim i dodawali go do rozmaitych potraw, a także stosowali do konserwowania żywności. Pomysłowi Grecy wykorzystywali go do słodzenia wina i… balsamowania ciał osób zmarłych poza domem.

 

Niemniej przez wieki miód w pierwszej kolejności służył do słodzenia i wytwarzania napojów alkoholowych. Polska ma bardzo długą tradycję w produkcji miodu pitnego. Zaczęło się w czasach piastowskich lub nawet wcześniej, kiedy to wyrabianiu słodkich trunków towarzyszyły wypieki związanych z kultem słońca kołaczy miodowych. W Polsce średniowiecznej miód stanowił składnik doskonałych pierników. Miodem przaśnym płacono kary sądowe (miód przaśny, czyli w plastrach; w przeciwieństwie do bitego, czyli wytłoczonego z plastrów).

 

 

Co kryje w sobie miód?

 

Wysokokaloryczny, jest doskonałym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B, witaminy A, C i K oraz ponad 30 składników mineralnych, z których najważniejsze to: żelazo, mangan, kobalt i magnez. Ponadto zawiera też olejki eteryczne, barwniki, enzymy oraz substancje bakteriobójcze. Wszystko to sprawia, że nie tylko dobrze smakuje, doskonale pachnie, ale również działa leczniczo i kosmetycznie.



Rodzaje miodu

 

Skład miodu zależy od rodzaju roślin, z jakich pszczoły zbierają nektar lub spadź. Wyróżniamy trzy typy miodu:

 

•    miód nektarowy, który wytwarzany jest z nektaru roślin


•    miód spadziowy, powstały ze spadzi – rosy miodowej, słodkiej i lepkiej cieczy, na którą składają się soki roślinne oraz płynne odchody mszyc i innych owadów


•    miód nektarowo-spadziowy, wytworzony przez pszczoły częściowo z nektaru roślin kwiatowych, a częściowo ze spadzi

 

 

Miód spadziowy nazywany jest królem miodów. Miody spadziowe zawierają więcej makro- i mikroelementów. Należą one także do najdroższych na rynku. – Ceny miodów zależne są od popytu i trudności w pozyskaniu – mówi Jacek Ziemak z „Pasieki pod Pilskiem”. – Miód wrzosowy należy w Polsce do najdroższych. Tuż za nim są miody ze spadzi iglastej, spadzi liściastej, jeszcze tańsze są miody odmianowe (akacjowy, lipowy, gryczany, mniszkowy itp.), a najtańsze – rzepakowe i wielokwiatowe.

 

 

Nie każdemu miodowi można zaufać

 

Chiński miód zniknął z półek naszych sklepów po tym, jak Państwowa Inspekcja Handlowa wykryła w nim niebezpieczne chemikalia. – W pewnych regionach Chin prowadzone są olbrzymie pasieki, liczące po kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy rodzin – wyjaśnia Jacek Ziemak. – W takich skupiskach choroba zakaźna rozprzestrzenia się błyskawicznie. Jedną z takich chorób jest zgnilec amerykański. Żeby nie dopuścić do tej choroby, Chińczycy profilaktycznie podają pszczołom chloramfenikol, a one przenoszą go do miodu. Chloramfenikol jest antybiotykiem zabronionym w Unii Europejskiej. Jak w takim razie nie dać się nabrać? Polski Związek Pszczelarski ustanowił tzw. certyfikat jakości, który znajduje się na etykiecie na każdym słoiku. Otrzymują go pszczelarze, których miody wytwarzane są w odpowiednich warunkach, w naturalny sposób i na terytorium Polski.

 

 

Słódź na zdrowie

 

•    miód wielokwiatowy – wzmacnia odporność, dodaje energii i witalności; doskonały na przeziębienie, wykorzystywany w leczeniu alergii, kataru siennego i w chorobach serca


•    miód akacjowy – doskonały dla diabetyków, polecany przy schorzeniach układu pokarmowego


•    miód lipowy – stosowany przy objawach grypy, przewlekłych przeziębieniach i kaszlu, działa uspokajająco, wykrztuśnie i nasennie (lekko)


•    miód rzepakowy – nieoceniony przy chorobie dróg żółciowych i miażdżycy, wzmacnia mięsień sercowy, leczy także niewydolność krążenia


•    miód gryczany – posiada właściwości antybiotyczne i uzupełnia niedobory żelaza, stosowany przy zapaleniu nerek oraz nadciśnieniu


•    miód spadziowy – wykorzystywany do celów leczniczych w przypadku chorób dróg oddechowych, w zapaleniach płuc, cukrzycy, astmie, katarze


•    miód wrzosowy – stosowany przy schorzeniach dróg moczowych i prostaty, ale także w leczeniu zapalenia gardła


•    miód faceliowy – dobry przy przeziębieniach i nieżycie żołądka

Dodaj do: Facebook Twitter Blip Flaker Pinger Wykop Śledzik

Chcesz wyrazić swoją opinię? Dodaj komentarz

Zasady dodawania komentarzy
Nick/pseudonim: Gość
Chcesz używać stałego nicka? lub Zarejestruj

Pozostało znaków: 5000

Zasady dodawania komentarzy Zasady dodawania komentarzy


1. Komentarze mogą dodawać zarówno zalogowani, jak i niezalogowani użytkownicy.

2. Wszystkie komentarze podlegają moderacji. Wpisy naruszające regulamin serwisu zostają usunięte i nie podlegają publikacji w portalu.

Moje kontozwiń

Aby korzystać z Mojego Konta lub zarejestruj!

Newsletter

Zawsze najświeższe informacje! Nowe opinie na interesujące Ciebie tematy. Zapisz się na newsletter.