Portal Świat Zdrowia:
| Rejestracja

Sekcje tematyczne

  Świat Zdrowia
Świat Kardiologii i Diabetologii
Kardiologia
Diabetologia
Kategoria: Zdrowie
Kiszona tak, kwaszona - niekoniecznie
Małgorzata Grosman
GŁOWA PUSTA?
Aktualnie czytasz: Kiszona tak, kwaszona - niekoniecznie

Biała i czerwona. Włoska i pekińska. Jarmuż, brukselka, brokuły. Kalafior, kalarepa. Warzyw z rodziny kapustowatych jest wiele i mają one wiele wartości odżywczych.

Kiszona tak, kwaszona - niekoniecznie

 

Na wiele sposobów

 

Kolejną zaletą kapust jest to, że można je jeść na wiele sposobów. Przede wszystkim - na surowo, samodzielnie lub w surówkach. Są jednak tacy, którzy nie mogą z tego dobrodziejstwa korzystać. Jedni z powodu niestrawności, inni z powodu problemów z tarczycą (gdy jej zła praca nie pozwala na przyswojenie właściwej ilości jodu, kapusta ten proces dodatkowo upośledza. To właśnie z powodu tych właściwości kapusty w postaci surówek nie powinniśmy jeść do ryb, zwłaszcza morskich, które są dla nas ważnym źródłem jodu).

 

Sposobem na niestrawność jest dodanie do kapusty kminku lub majeranku, co zapobiega wzdęciom i gazom. Dla osób z chorą tarczycą również jest dobra rada - zamiast sięgać po surowe warzywo wystarczy je zblanszować, by nie szkodziło. W takiej formie - obgotowana choćby przez 5 minut - kapusta powinna też być podawana do ryby.

 

Blanszowanie i gotowanie na parze są w ogóle dobrymi sposobami obróbki kapusty, jeśli nie chcemy jej jeść na surowo. - Wiele osób oburza się, gdy w restauracji dostaje brokuły gotowane na parze, bo wyglądają i smakują niemal jak surowe. Ci ludzie są przekonani, że dostali źle przygotowane, po prostu niedogotowane warzywo. Tymczasem jest to najlepszy sposób ich podania na ciepło - podkreśla Izabela Stańczyk.

 

Dłuższe gotowanie powoduje natomiast, że wiele witamin z warzyw przechodzi do wody. - I na to jest jednak sposób - podpowiada Izabela Stańczyk. - Wystarczy wykorzystać tę wodę i zrobić z niej zupę.

 

 

Kiszona tak, kwaszona - niekoniecznie

 

Jest jeszcze - polska specjalność - kapusta kiszona. Ukiszenie jest efektem zasolenia i fermentacji z udziałem bakterii mlekowych, które regulują pracę żołądka, chronią przed zaparciami. Tak przygotowane warzywo nie traci witamin i mikroelementów. Już jednak gotowanie z niej bigosu wiąże się z takimi stratami. Dodatkowo - jeśli bigos zawiera dużo mięsa i smażony jest na smalcu - będzie zawierał dużo kalorii. Dietetycy przyjmują, że bigos z mięsem i kiełbasą, przygotowany z użyciem smalcu (3 gramów) będzie w 400 gramach zawierał 500 kalorii.

 

Coraz popularniejsze są też soki z kiszonej kapusty, dostępne w wielu sklepach. Mają działanie przeczyszczające, wskazane są więc przy zaparciach. Osoby, które nie mają takich problemów, powinny już jednak sięgać po nie ostrożnie.

 

Pisząc o kapuście kiszonej, nie sposób nie wspomnieć o kapuście kwaszonej. Z językowego punktu widzenia to żadna różnica, z dietetycznego już jednak spora. Kwaszona kapusta nie przeszła bowiem procesu fermentacji - smak zawdzięcza dodatkowi octu i cukru. Łatwo ją odróżnić od kiszonej, bo pozostaje biała. Bakterii mlekowych w niej jak na lekarstwo, jest natomiast kwas octowy, niszczący czerwone krwinki.

 

 

Mądrości ludowe

 

O kapuście wiele do powiedzenia miałyby też dawne zielarki, babki zajmujące się medycyną ludową. W tej chwili z tych mądrości czerpią zwykle młode matki, które mają kłopot z zastojem mleka w piersiach - każda chyba słyszała, że w takim przypadku doskonałe są okłady ze świeżych, nieco stłuczonych liści kapusty. Po takim okładzie piersi robią się miękkie, a mleko wypływa bez przeszkód. Okłady takie leczą też różne zmiany skórne, sprzyjają gojeniu ran, zmniejszają obrzęki, bóle głowy, reumatyczne, mięśni i stawów, a nawet nerwobóle. Picie soku z kapusty medycyna ludowa zaleca natomiast przy owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy, niedokwaśności i nadkwaśności, chorobach dróg oddechowych, strun głosowych, ogólnym osłabieniu, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, chorobach wątroby i śledziony.

Zobacz także: Dieta 3D Chili

Dodaj do: Facebook Twitter Blip Flaker Pinger Wykop Śledzik

Chcesz wyrazić swoją opinię? Dodaj komentarz

Zasady dodawania komentarzy
Nick/pseudonim: Gość
Chcesz używać stałego nicka? lub Zarejestruj

Pozostało znaków: 5000

Zasady dodawania komentarzy Zasady dodawania komentarzy


1. Komentarze mogą dodawać zarówno zalogowani, jak i niezalogowani użytkownicy.

2. Wszystkie komentarze podlegają moderacji. Wpisy naruszające regulamin serwisu zostają usunięte i nie podlegają publikacji w portalu.

Moje kontozwiń

Aby korzystać z Mojego Konta lub zarejestruj!

Newsletter

Zawsze najświeższe informacje! Nowe opinie na interesujące Ciebie tematy. Zapisz się na newsletter.